servicii-aparate-dentare-adulti-1000x658

Aparat dentar metalic fix – nu doar un trend, o soluție pentru un zâmbet perfect

Aparatul dentar fix a devenit din ce în ce mai răspândit în rândul pacienților, fiind un semn important de preocupare pentru aspectul fizic și sănătatea orală.

Ortodonția este specialitatea care se ocupă cu diagnosticul, prevenția și tratamentul anomaliilor dento-maxilare a poziției dinților, maxilarelor și a relației dintre acestea (ocluzia dentară). Unul dintre cele mai populare tratamente ortodontice este aplicarea aparatelor dentare fixe. Acestea reprezintă un sistem format din brackeți, un arc continuu care leagă brackeții între ei și module elastice, care, prin așezare pe aripioarele brackeților securizează arcul metalic.

Cele mai des întâlnite aparate dentare sunt cele metalice, cu brackeți din oțel inoxidabil. Acestea sunt ușor de curățat, sunt accesibile din punct de vedere al prețului și nu limitează funcționarea articulației maxilo-mandibulare.

aparat dentar metalic esdent

Când sunt utilizate aparatele dentare fixe?

Aparatele dentare fixe ajută la recăpătarea unei forme normale a danturii și ajută pacienții să obțină un zâmbet frumos, cu dinți drepți și mușcătură corectă. Astfel, sunt rezolvate nu numai probleme legate de estetica facială, ci și situații în care funcționalitățile maxilo-mandibulare sunt afectate.

Un prim pas pentru identificarea acestor probleme este vizita la cabinetul stomatologic, în urma căreia ortodontul oferă un diagnostic corect și complet și recomandă un tratament ortodontic personalizat.

Printre cele mai frecvente afecțiuni care pot fi vindecate cu ajutorul aparatelor dentare fixe se numără:

  • dinți înghesuiți sau cu spațieri;
  • dinți situați prea în față sau prea în spate față de poziția lor normală în maxilar;
  • probleme de mușcătură – ocluzie încrucișată, angrenaje inverse ale dinților, asimetrii;
  • dinți care nu au mai erupt și au rămas incluși în os;
  • probleme de estetică dentară și facială – zâmbet prea gingival, linia mediană a dinților deviată față de linia mediană a feței, etc.

În general, tratamentul cu aparat dentar metalic fix poate dura între un an jumătate și doi ani jumătate, însă în funcție de gravitatea afecțiunilor, medicul ortodont va stabili durata perioadei de tratament. Pentru cele mai bune rezultate, pacienții vor merge lunar la ortodont pentru a verifica progresul poziției dinților și pentru a primi ajustările necesare care să permită obținerea rezultatelor optime la sfârșitul tratamentului.

Ce presupune montarea unui aparat dentar metalic fix?

Medicul specialist ortodont dr. Adriana Sim de la ESdent ne asigură că montarea aparatului dentar fix este o procedură complet nedureroasă.

Procesul începe cu o ședință de colaj în care medicul ortodont montează brackeții pe dinți cu ajutorul unui adeziv special care să nu dăuneze smalțului dentar și care să nu permită dezlipirea aparatului în timpul tratamentului.

Bracketul este componenta principală a aparatului metalic fix, un obiect mic, pătrat, din oțel inoxidabil realizat cu foarte mare precizie și compus din 4 aripioare cu un șanț în mijloc.

După ce brackeții sunt poziționați pe dinți, în șanțul acestora se aplică un arc continuu și flexibil ce va fi securizat cu ajutorul unor module elastice care asigură menținerea arcului în poziția corespunzătoare. Elasticele pot fi simple sau colorate oferind astfel posibilitatea de personalizare a aparatului dentar în ton cu personalitatea celui care îl poartă.

Pentru un consult ortodontic de specialitate vă invităm să vă programați cu încredere la una dintre clinicile ESdent Brașov, la numărul: 0733.023.577 .

IMPORTANT • 12-14 iunie - toate locațiile vor fi închise. Echipa Esdent participă la cursuri de perfecționare. Revenim cu tratamente mai bune și mai performante!
+

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH