Ortodonția miofuncțională este o tehnică ce vizează îndreptarea și corectarea poziției mușchilor faciali, a limbii și a dinților copiilor. Terapia se realizează fără intervenție chirurgicală, cu disconfort minim pentru pacient.
Cauzele dinților strâmbi nu sunt numai moștenirile genetice, așa cum s-a crezut multă vreme. Dantura strâmbă la copii poate avea și cauze de ordin funcțional, fiind influențată de mai multe ori de către mediu sau de obiceiurile vicioase dezvoltate de micuț în perioada de creștere, atunci când dantura este în schimbare.
Cum apar afecțiunile miofuncționale?
Unele dintre cele mai nocive obiceiuri care pot afecta nu doar așezarea dinților, ci și dezvoltarea oro-facială a copiilor sunt respirația pe gură și suptul degetului. Dacă un copil respiră pe gură pentru o perioadă îndelungată, întreaga față se va afla într-o postură incorectă: mandibulă coborâtă, gura deschisă și limba dezlipită de cerul gurii. Toate acestea vor determina apariția sindromului de față lungă, adică o dezvoltare incorectă a maxilarului și o creștere a oaselor feței către înainte și în jos, ne explică Dr. Adriana Sim de la ESdent Brașov.
Dacă instalarea sindromului feței lungi se produce devreme, încă de când copilul are dinții de lapte, afecțiunile nu dispar, afectând mai departe și dentiția permanentă. Fața lungă presupune maxilare îngustate care nu pot susține toți dinții definitivi într-o poziție normală. Chiar dacă iniția aceștia pot da impresia că se dezvoltă normal, la sfârșitul perioadei de erupție dantura va avea un aspect înghesuit și pot apărea chiar și ocluzii deschise.
Cum se corectează afecțiunile ortodontice la copii
O metodă simplă, neinvazivă și nedureroasă pentru corectarea posturii dinților la copii sunt aparatele miofuncționale sau trainerele: o gutieră moale, din silicon, ce reprezintă o parte integrată din ceea ce se numește tratament ortodontic interceptiv (surprinderea anomaliilor dento-maxilare în stare incipientă și corectarea acestora înainte de apariția complicațiilor).
Aparatele mio-funcționale nu creează disconfort. Acestea pot fi purtate de către copii cu vârste cuprinse între 3 și 12 ani, pe timpul nopții și cel puțin o oră pe timpul zilei. Grosimea siliconului se ajustează gradual pe timpul tratamentului pentru a permite alinierea corectă a musculaturii feței și alinierea dinților.
Un tratament mio-funcțional complet durează de la 1 an și 6 luni și poate ajunge până la 2 ani. Pe lângă corectarea poziției incorecte a danturii copiilor, tratamentul poate preveni și apariția altor probleme ortodontice pe viitor și poate ajuta chiar și la eliminarea anumitor obiceiuri nedorite. Stratul de silicon și designul special pot împiedica respirația pe gură sau suptul degetului, având ca efect reducerea problemelor afiliate cu disfuncții ale articulației temporo-mandibulare sau cele legate de musculatura feței, ADHD, alergii sau tulburări de somn și respirație.
Dr. Adriana Sim recomandă părinților să apeleze la tratamentele mio-funcționale pentru copiii lor încă de la cele mai fragede vârste. Aplicate în stadii incipiente, terapiile ortodontice sunt mai scurte, astfel că este ideal ca aparatele miofuncționale să fie purtate de la vârste cât mai fragede, acolo unde este nevoie. După începerea unui astfel de tratament, verificarea și încurajarea copilului în folosirea aparatului pot influența durata și rezultatele tratamentului. Pentru o aliniere corectă a danturii, a mușchilor faciali și a oaselor feței, trainerul trebuie purtat cel puțin 6 nopți pe săptămână.
În plus, dr. Sim recomandă un consult la ORL pentru pacient, pentru a se verifica dacă acesta poate respira corect pe nas și un control al frenului sublingual, cu eventuala secționare a acestuia în cazul în care limba nu are destulă libertate de mișcare.
Pentru un diagnostic corect și un tratament personalizat pentru copilul dumneavoastră, vă invităm să vă programați la un control ortodontic la clinicile ESdent Brașov.