Detartraj - ESdent Brașov

Detartrajul și periajul profesional – un pas simplu către o dantură sănătoasă

Unul dintre cele mai comune tratamente profilactice, detartrajul este esențial în prevenirea apariției bolii parodontale sau încetinirea evoluției acesteia.

Prin detartraj, tartrul și placa bacteriană sunt îndepărtate de pe suprafețele dentare (supra și subgingivale). Depunerile de tartru pot apărea la orice vârstă, indiferent dacă pacienții păstrează o igienă dentară corectă sau nu.

Detartraj - ESdent Brașov (1)

Ce este tartrul?

Tartrul se formează prin mineralizarea în timp a plăcii bacteriene împreună cu sărurile de calciu din salivă. Acesta aderă la suprafața dinților dar și pe alte zone dure precum obturații (plombe), punți dentare, proteze, implanturi sau aparate ortodontice, și poate fi un factor favorizant al apariției bolii parodontale. Depozitele de tartru inflamează și irită gingia, producând gingivite și parodontite ce pot cauza degradări și leziuni carioase iar în unele cazuri se poate ajunge chiar la pierderea dinților.

Cele mai predispuse zone pentru apariția tartrului sunt: latura interioară a dinților de jos, latura dinspre obraz a molarilor de sus, dinții înghesuiți sau dinții care nu sunt folosiți la masticație.

Care sunt beneficiile detartrajului?

  • Îmbunătățește aspectul zâmbetului eliminând depunerile galben-maronii de la baza dinților.
  • Înlătură placa bacteriană ce poate cauza o respirație urât mirositoare
  • Reduce riscul dezvoltării afecțiunilor gingivale, prevenind deteriorarea țesuturilor, retracția gingivală sau chiar parodontoza
  • Previne apariția cariilor ce se pot ascunde sub plăcile de tartru
  • Nu impune restricții ulterioare, nu doare și nu afectează smalțul dinților sau gingiile

Când este recomandat detartrajul?

Medicii stomatologi ESdent recomandă igienizarea profesională și detartrajul dinților de două ori pe an în cazul pacienților fără afecțiuni dentare, care prezintă o igienă dentară bună. În cazul persoanelor care prezintă gingivite recidivate, parodontoză sau diabet, este recomandat ca detartrajul să fie efectuat o dată la 3-4 luni. O îngrijire mai atentă a danturii și implicit o frecvență mai mare a detartrajului se recomandă și în cazul pacienților care poartă aparat dentar sau care fumează.

Periajul profesional – în completarea detartrajului

Periajul profesional este o procedură complet nedureroasă ce se realizează numai în cabinetul medicului stomatolog. Acesta acționează asupra plăcii bacteriene, îndepărtând-o chiar și din cele mai greu accesibile zone ale danturii. Periajul profesional presupune aplicarea unei paste de dinți speciale și este recomandat în special înainte de albirea dentară, de aplicarea aparatelor dentare cu brackeți sau de sigilarea dentară.

Te așteptăm la ESdent pentru orice tip de intervenție de profilaxie dentară. Programează-te chiar acum: 0773.808.111 

IMPORTANT • 12-14 iunie - toate locațiile vor fi închise. Echipa Esdent participă la cursuri de perfecționare. Revenim cu tratamente mai bune și mai performante!
+

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH