Evitați pierderea dinților cu ajutorul tratamentelor endodontice

Ca și procedură stomatologică, endodonția presupune tratarea canalelor dentare al căror nerv este afectat. Scopul tratamentelor endodontice este salvarea rădăcinilor dentare pentru a permite păstrarea dinților, vitală pentru menținerea funcțiilor dento-maxilare în condiții optime.

O infecție netratată la nivelul dintelui se poate extinde ușor și la țesuturile învecinate, creând astfel o sursă de durere și un focar de infecție pentru organism. Atunci când pulpa dentară (nervul) prezintă leziuni, complicațiile se pot extinde rapid, ducând până la necesitatea extragerii dintelui.

Ce presupune extragerea dintelui? Așa cum am discutat într-un articol anterior despre implantologie totală fixă, în cazul în care unul sau mai mulți dinți lipsesc, sunt afectate nu doar funcțiile masticatorii ale pacientului, ci și aspectul general și, implicit, stima de sine. Desigur, edentațiile pot fi tratate prin implanturi dentare, însă aceste riscuri pot fi eliminate simplu, printr-un tratament endodontic complex și complet.

Leziunile la nivelul rădăcinii dintelui pot evolua și asimptomatic, durerea neapărând în toate cazurile. Astfel, pentru o sănătate dentară pe termen lung, se recomandă controale periodice la mediul stomatolog.

Când sunt recomandate tratamentele endodontice?

Tratamentele endodontice sau tratamentele de canal trebuie efectuate în situațiile în care nervul dintelui este mort, afectat sau infectat, pentru a preveni progresul deteriorării. Aceleași tratamente se aplică și cu scop preprotetic, pentru pacienții care au optat, la recomandarea stomatologului, pentru șlefuirea dinților.

Ce presupune un tratament endodontic?

Dacă în trecut, tratamentele endodontice se bazau doar pe abilitățile tactile ale medicului stomatolog iar intervenția se realiza „în orb”, în prezent radiografiile detaliate, aparatura specializată și instrumentarul dedicat sunt elemente care completează meticulozitatea stomatologului asigurând realizarea cu succes a tratamentelor de canal, explică Dr. Dan Săndiță de la EsDent Brașov.

Procedurile endodontice au trei pași importanți de care depinde evoluția viitoare a dintelui:

  1. Tratamentul mecanic: reprezintă îndepărtarea propriu-zisă a țesutului inflamat/infectat odată cu îndepărtarea în totalitate a dentinei alterate și infectate de pe pereții canalului radicular.
  2. Dezinfectarea canalelor: realizată cu substanțe speciale, are rolul de a asigura un mediu steril în interiorul dintelui pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor care pot cauza alte infecții sau dureri dentare.
  3. Obturația de canal: presupune etanșarea canalelor în care se afla nervul dintelui și a suprafețelor care au fost dezinfectate pentru a preveni pătrunderea alimentelor sau a aerului.

Ce instrumente speciale sunt folosite pentru tratamentele endodontice?

Un instrument indispensabil în cazul procedurilor la nivelul canalelor dentare este microscopul dentar, un „must have” cu ajutorul căruia tratamentul de canal capătă o previzibilitate mai bună, oferind endodonților posibilitatea de a interveni precis și corect asupra nervului dentar, cu un grad mărit de siguranță pentru pacient.

Mărirea și iluminarea oferite de utilizarea microscopului dentar sporesc vizibilitatea asupra detaliilor care altfel nu ar putea fi observate cu ochiul liber și evidențiază orice corpuri străine care ar putea pătrunde în canal.

Studiile arată că utilizarea microscopului dentar în tratamentele endodontice asigură o rată de succes de peste 90% în timp ce în tratamentele clasice, fără microscop rata de reușită este de doar 50-60%.

Rata mare de succes oferită de utilizarea microscopului în tratamentele endodontice ajută la evitarea situațiilor în care pacienții se întorc pentru alte proceduri și intervenții ulterioare asupra canalului sau chiar asupra întregului dinte care pot fi mai costisitoare.

Aveți nevoie de un consult stomatologic sau o intervenție endodontică? Nu ezitați să ne contactați la 0733.023.577 .

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH