Cum se realizează și ce implică un tratament de canal la microscop?

Radiografii detaliate, aparatură specializată, instrumentarul dedicat și multă meticulozitate – acestea sunt secretele unui tratament endodontic de succes.

Scopul oricărui tratament de canal este salvarea rădacinii și implicit a dintelui. Deși tratamentul de canal poate fi efectuat de medicul dentist general, noi recomandăm pacienților noștri să apeleze la un medic specialist endodont. Specializarea acestuia, experiența și meticulozitatea sunt extrem de importante în finalizarea unui tratament corect si care asigură sănătatea dintelui pe termen lung.

În acest articol vă explicăm în detaliu care sunt pașii unui tratament de canal și de ce este importantă aparatura specializată pentru salvarea nervului dentar.

Diagnosticarea corectă a afecțiunii se realizează prin examenul clinic (consultație) și prin examene radiologice obligatorii – radiografie periapicală 2D sau, în cazuri mai complexe, CBCT (computer tomograf). Acestea din urmă relevă detalii anatomice în 3 dimensiuni utile endodontului pentru reperarea canalelor, aprecierea curburii canalelor, etc.

Microscopul dentar – cel mai important instrument în tratamentele de canal

Tratamentele de canale se realizează obligatoriu sub anestezie, iar microscopul dentar este un must have în arsenalul oricărui medic endodont. Acesta, printr-un sistem de lupe ce au ca scop mărirea imaginii, scoate la lumină manopera de tratament de canal. În trecut, o astfel de operație se baza mai mult pe abilitățile tactile ale medicului, iar intervenția se desfășura în orbCu ajutorul microscopului, tratamentul de canal capătă acum o previzibiliate mai bună, practic reușim să tratăm ceea ce vedem.

Cum decurge tratamentul nervului dentar?

Diga dentară izolează dintele în cauză, apoi medicul endodont realizează cavitatea de acces endodontic, cavitate ce permite intrarea în canale. ”Alături de microscop, diga dentară este o unealtă obligatorie în tratamentul endodontic. Aceasta este o folie de cauciuc montată împrejurul dintelui. Ea blochează intrarea pe canal a salivei (încarcată de bacterii), dar și împiedică pătrunderea în cavitatea bucală a substanțelor chimice necesare curățării canalului radicular (substanțe ce au un gust neplăcut)”

Diga dentară crește considerabil confortul pacientului și al endodontului deopotrivă, deoarece atenția medicului este concentrată doar pe dintele cu probleme. După îndepărtarea țesutului moale din interiorul dintelui se trece la instrumentarea canalelor radiculare folosind motorul endodontic. Acest aparat lărgește și oferă o formă conică sistemului de canale radiculare, ele fiind astfel ușor de dezinfectat chimic. Ultima etapă a tratamentului de canal este obturația de canal. Aceasta constă în etanșeizarea perfectă a sistemului endodontic (interiorul dintelui), împiedicând astfel dezvoltarea bacteriană.

Medicul endodont Cătălin Fânaru subliniaza: ”Tratamentul de canal este o procedură stomatologică care combină investigații radiologice obligatorii, aparatură specializată, instrumentar dedicat și meticulozitatea doctorului. Toate acestea sunt atent combinate pentru salvarea rădăcinii dentare.”

IMPORTANT • 12-14 iunie - toate locațiile vor fi închise. Echipa Esdent participă la cursuri de perfecționare. Revenim cu tratamente mai bune și mai performante!
+

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH