Traumatismul dentar: cauze frecvente și soluții de tratament

Traumatismul dentar: cauze frecvente și soluții de tratament

Traumatismul dentar: cauze frecvente și soluții de tratament

Traumatismul dentar, cunoscut și sub denumirea de fractură dentară, poate apărea în urma mestecării unor alimente tari, precum nuci, alune, sâmburi de fructe, covrigi sau pâine uscată, sau se poate produce în urma unor accidente (domestice, sportive), prin căderi sau lovituri. Fractura dentară poate să apară atât în cazul unui dinte care are nervul scos (devital), cât și în cazul unui dinte care prezintă încă nervul (vital).

În cazul în care vă regăsiți în una dintre situațiile expuse mai sus, trebuie să știți că dinții fisurați sau fracturați complet trebuie reparați de urgență, iar intervenția stomatologică într-un timp scurt poate ajuta la evitarea distrugerii definitive a dintelui afectat.

Traumatismul dentar: cauze frecvente și soluții de tratament

Ce tratamente se impun în astfel de situații?

De la caz la caz, este necesar tratamentul canalului radicular sau extracția dentară, iar în cazul în care fisura afectează smalțul și dentina, reconstituirea coronară este în general cel mai recomandat tratament.  Foarte important de reținut este că fisurile nu sunt întotdeauna vizibile, iar simptomele pot include durere la mestecat și sensibilitate crescută la alimentele și băuturile reci, posibil și la cele calde, precum și la aer (cald sau rece).

De cele mai mult ori, atenția sporită la alimentele tari, monitorizarea sensibilității dinților și programarea la un consult de specialitate pot fi benefice în aflarea rapidă a cauzei durerii și poate ajuta la salvarea de la extracție a dintelui afectat.

Pentru un diagnostic corect și un tratament personalizat, vă invităm să vă programați un control la clinicile Esdent Brașov.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH