Vizita copiilor la medicul ortodont

Vizita copiilor la medicul ortodont – cum să previi și să tratezi din timp afecțiunile ortodontice

Ce este ortodonția? De sunt importante tratamentele ortodontice la copii?

Ortodonția nu tratează doar probleme de natură estetică. Aceasta este o preconcepție destul de des întâlnită. În realitate, ea are rol în diagnosticarea, prevenția și tratarea anomaliilor dento-maxilare.

Este foarte important ca părinții să aibă o atitudine preventivă în ceea ce privește sănătatea orală a copiilor, iar atunci când remarcă o problemă la nivelul aparatului dento-maxilar al acestora să programeze o vizită la medicul specialist ortodont.

Tratamentul ortodontic este un proces biologic complex, care implică și modificări ale oaselor maxilarului, ale oaselor feței și ale țesuturilor moi pe măsură ce dinții sunt mutați în noile lor poziții.

Când se recomandă vizita la ortodont?

Prima vizită la medicul ortodont este recomandată atunci când copilul are deja o dentiție mixtă, respectiv în jurul vârstei de 7 ani.

În cadrul primei consultații la medicul ortodont putem observa:

  • o erupție accelerată sau întârziată a dinților permanenți;
  • dezvoltarea arcadelor dentare în toate cele 3 planuri: sagital, transversal și vertical
  • dacă dinții permanenți cresc într-o poziție corectă

Medicul specialist ortodont dr. Corina Netcu de la ESdent ne explică pe larg beneficiile unui consult ortodontic realizat încă de la vârste fragede:

În faza de creștere a copilului, oasele sunt mai maleabile și mai flexibile, iar prin tratamente ortodontice corecte, pot fi stimulate să crească în direcția în care ne dorim. Tratamentul cu aparate ortodontice în fază precoce are de fapt un rol interceptiv și este mult mai eficient.

Printre semnele care ne indică necesitatea unui control ortodontic la copii amintim:

• pierderea prematură (mai devreme de 4 ani) sau întârziată a dinților de lapte
• dificultăți în mestecarea sau mușcarea alimentelor
• dificultăți de vorbire
• dinți înghesuiți pe arcada dentară, cu un substrat osos deficitar
• dezvoltarea anormală a maxilarului sau a mandibulei
• asimetrii la nivelul feței
• obiceiuri vicioase ale copiilor. Printre cele mai comune se regăsesc: interpoziția limbii între arcadele dentare atunci când copilul înghite, interpoziția buzei inferioare între arcade, respirația orală, care poate fi de cauză ORL sau nu, suptul degetului sau interpunerea unor obiecte între dinți.

Pentru a depista din timp anomaliile dentare ale copilului tău, programează-te la clinicile ESdent pentru un consult ortodontic.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH