În peste 90% din cabinetele stomatologice din România, sterilizarea instrumentelor medicale este defectoasă! Riscul de contaminare cu diferite boli: HIV Sida, Hepatita etc. este mare
Să luăm doar un exemplu: piesele rotative (turbinele, micromotoare) cu care se lucrează în gura pacientului nu se sterilizează după fiecare pacient. Aceste piese, fiind în rotație, acumulează (aspiră) în interiorul lor sânge, salivă etc. Se lucrează la un pacient după care, în cel mai bun caz se dezinfectează suprafața exterioară și se trece la următorul. Dar ce se întâmplă? În interiorul pieselor avem sânge, salivă, bacterii de la pacientul dinaintea noastră. Noi ne așezăm cuminți pe scaun, deschidem gura și la prima acționare a acestor piese în gura noastră suntem gata infectați. Dar nu ne dăm seama, pentru că nu avem de unde să știm ce se întâmplă cu instrumentele. așa că descoperim după un timp că avem diferite afecțiuni și nu știm de unde. Nu este suficient să dezinfectăm suprafața exterioară a acestor piese; ele trebuie sterilizate într-un aparat special numit autoclav. Toți medicii știu de acest risc de contaminare, dar pur și simplu nu vor să investească în aparatura necesară pentru a oferi siguranță deplină pacienților. Această investiție ajunge la aproximativ 10-15.000 euro pentru un cabinet. Este mult pentru sănătatea noastră?
Când vine vorba de cabinetul ES Dent, aici lucrurile se schimbă – pentru noi nimic nu este prea scump dacă vine vorba de siguranța pacienților noștri. Noi am investit în această tehnologie pentru a oferi siguranță deplină pacienților.
Fiecare piesă este sigilată și sterilizată în autoclav de clasa B. Piesele sunt desigilate chiar în fața pacienților.
În majoritatea țarilor membre ale Uniunii Europene se lucrează în acest fel de zeci de ani. În România, cabinetele care folosesc dezinfectarea în autoclav sunt încă foarte puține. Majoritatea cabinetelor nu sterilizează piesele dinamice între pacienți.