Importanța vizitei copiilor la stomatolog și rolul pedodonției în menținerea sănătății orale

În domeniul stomatologiei, pedodonția este o specialitate esențială, având în vedere că baza unei sănătăți orale bune se pune încă de la o vârstă fragedă. Vom explora împreună ce înseamnă mai exact pedodonția, rolul medicului stomatolog în acest domeniu și care sunt cele mai importante tratamente pentru menținerea unei danturi sănătoase, fără carii. Totodată, vă vom oferi și câteva sfaturi privind prima vizită la medicul stomatolog și metodele cele mai eficiente de igienă dentară practicate acasă.

Pedodonția și rolul medicului pedodont

Pedodonția, cunoscută și sub numele de stomatologie pediatrică, se ocupă cu îngrijirea dentară a copiilor, de la sugari, la adolescenți tineri. Scopul principal al acestei ramuri este prevenirea și tratarea problemelor care pot apărea încă de la erupția primilor dinți de lapte.

În același timp, medicii pedodonți se implică alături de părinți în procesul de educare în ceea ce privește igiena orală și menținerea unei sănătății dentare pe termen lung. Rolul său este unul extrem de important, și pentru a-i ajuta pe cei mici să se simtă relaxați în timpul vizitei în cabinetul stomatologic, prin crearea unei atmosfere confortabile și prietenoase.

Când are loc prima vizită la stomatolog

Deși poate părea devreme, este recomandat ca prima vizită a copiilor la medicul stomatolog să aibă loc în jurul vârstei de 1 an sau la 6 luni după apariția primilor dinți de lapte. Această vizită timpurie este importantă și pentru părinți, deoarece primesc informații și sfaturi utile despre cum să igienizeze și să îngrijească dinții de lapte, în funcție de nevoile individuale ale copiilor lor. Părinții sunt informați în legătură cu eventualele probleme dentare pe care le pot depista în timpul igienei dentare, cum ar fi carii, gingivite, inflamații, abcese sau demineralizări. Depistate la timp, vor fi tratate de către medicul stomatolog, diminuând riscul apariției unor probleme mai grave.

În jurul vârstei de 2 ani, când putem conversa cu cei mici, aceștia vor fi acomodați cu atmosfera din cabinet, cu personalul medical și cu instrumentarul utilizat. Mai mult, procedurile și intervențiile vor fi explicate pe înțelesul lor, astfel încât teama prezentă la început să poată fi diminuată.

Sfaturi utile pentru părinți privind igiena dentară a copiilor

Înaintea primei vizite la medicul stomatolog, este important ca cei mici să fie pregătiți de acasă, să li se explice că medicul se va uita la dințișori, îi va număra și peria. În acest mod, procedurile vor fi privite de către aceștia ca pe o joacă și se oferă posibilitatea creării unei conexiuni strânse între medic și copil.

De obicei, consultația durează maximum o jumătate de oră, în funcție de nevoile fiecărui copil. Este recomandat să fie programați la o oră potrivită pentru ei, în funcție de rutina personală de somn și hrană, făcând experiența din cabinet mai ușoară și distractivă, fără să îi obosească. La fel de important este să evităm atât folosirea unor cuvinte care pot speria, cât și a încurajărilor excesive, precum durere, ac, injecție, nu o să te doară sau nu o să ți se întâmple nimic rău. Toate acestea îi pot face pe cei mici să se aștepte la o experiență nerealistă sau să dezvolte anxietate pe termen lung față de medicul stomatolog.

Unul dintre cele mai întâlnite mituri este acela că dinții de lapte nu trebuie îngrijiți la fel ca dinții definitivi, pentru că oricum vor fi înlocuiți. De fapt, dentiția temporară are o importanță deosebită în păstrarea integrității osului și a spațiului necesar pentru erupția dinților definitivi. În plus, pot prezenta afecțiuni similare dinților permanenți și tocmai de aceea este important să consultăm medicul stomatolog încă de la o vârstă fragedă.

Igiena orală trebuie să înceapă de la apariția primului dinte. La început, se va realiza de către părinți prin intermediul unei comprese sterile sau a unei periuțe speciale. Ulterior, în jurul vârstei de 2-3 ani, se poate introduce în rutina sa de igienizare și o pastă de dinți pentru copii. Prin igienizarea zilnică, își va însuși singur mișcările corecte de periaj, fiind asistat în continuare de către părinți până în jurul vârstei de 6-7 ani.

În luna iunie 2024, puteți profita de un discount special la pachetul KIDS PROtect cu 6 servicii incluse: consultație și plan de tratament, tehnica de periaj, periaj profesional, airflow, fluorizare și radiografie panoramică.

Pentru a depista din timp anomaliile dentare ale copilului dumneavoastră, programați-l la clinicile Esdent pentru un consult de specialitate.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH