7 sfaturi pentru o igienă orală corespunzătoare în timpul tratamentului ortodontic

Menținerea unei igiene orale corecte este absolut necesară pentru obținerea unui rezultat excelent la sfârșitul tratamentului ortodontic. Aparatul ortodontic implică cu siguranță o responsabilitate și un efort suplimentar din partea pacientului, dar în funcție de atenția acordată acestui aspect, rezultatul poate fi unul spectaculos.

Ce probleme pot aparea în timpul tratamentului ortodontic?

Bracketii, tubușoarele, inelele, arcurile și alte elemente auxiliare aparatului ortodontic fix reprezintă zone de retenție pentru placa bacteriană și obstacole suplimentare pentru realizarea unei igiene orale corespunzatoare.

De cele mai multe ori, în absența unei igiene susținute, placa bacteriană lasă urme vizibile pe dinți, mai ales în jurul elementelor colate cum sunt bracketii, formând un film gros, cu efecte negative asupra sănătății dentare și orale în general.

Igiena deficitară conduce astfel la apariția unor zone de demineralizare cu aspect alb cretos sau maroniu în jurul bracketului, zone care reprezintă un început de carie.

De asemenea, inflamațiile gingivale, manifestate prin creșterea în volum a gingiei și sângerarea la periaj sau la atingerea spontană, influentează negativ reactivitatea țesuturilor la deplasările date de aparatele ortodontice.

Medicul specialist ortodont dr. Corina Netcu de la ESdent ne explică de ce purtătorii de aparate ortodontice fixe trebuie să acorde o atenție mult sporită igienei orale față de îngrijirile uzuale.

Sfatul medicului stomatolog ESdent

1. Periajul dentar trebuie să dureze minim 5 minute; iar în afara periajelor obișnuite de dimineață și seară, acesta trebuie să repete pe cât posibil după fiecare masă, pe parcursul întregii zile.

Există periuțe manuale special concepute pentru purtătorii de aparate ortodontice fixe, care au perii mai scurți pe mijloc în dreptul bracketilor, și mai lungi pe margine.

2. Periuțele rotative sau electrice trebuie folosite cu precauție pentru a preveni deteriorarea aparatului.

Cu mare grijă, se poate utiliza orice periuță electrică cu peri moi, însă există și periuțe electrice special concepute pentru purtătorii de aparate ortodontice fixe, cu capete speciale și viteze ajustabile.

3. Pentru a curăța spațiile mai greu accesibile sunt recomandate periuțele interdentare. Acestea se introduc în spațiul interdentar, pe sub arcul aparatului, între 2 brackeți vecini, în zonele cu ligaturi de sârmă sau catene elastice.

4. O altă etapă importantă în igienizarea orală este curățarea spațiilor interdentare la nivelul punctelor de contact dintre dinți. Utilizarea aței dentare speciale este cea mai eficientă metodă.

Procedura este indicată și în cazul persoanelor care poartă aparat dentar, chiar dacă este puțin mai dificil de realizat.

5. O metodă suplimentară, cu efecte excelente atât pentru igienizare, cât și pentru a menține sănătatea și troficitatea gingiilor, este dușul bucal. Jetul puternic generat de dușul bucal îndepărtează placa bacteriană și resturile alimentare din jurul brackeților și a spațiilor retentive.

Este important de reținut că utilizarea dușului bucal nu exclude periajul efectuat cu rigurozitate.

6. Pentru a asigura igiena corespunzătoare pe tot parcurul tratamentului cu aparat ortodontic este indicat să se utilizeze apa de gură, dimineața și seara, prin clătirea energică a cavității bucale.

7. Alimentele dure sau lipicioase trebuie evitate pe perioada întregului tratament ortodontic, aceastea ingreunează menținerea unei igiene orale adecvate.

Pentru un diagnostic corect și un tratament ortodontic personalizat, vă invităm să vă programați la un control la clinicile ESdent Brașov. 

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH