Endodontie tratarea nervului dentar

Endodonția – specializarea stomatologică ce tratează afecțiunile nervului dentar

Uită de tratamentele de canal dureroase și traumatizante. Tehnicile moderne de anestezie fac din tratarea rădăcinii dentare o experiență banală.

Termenul de endodonție provine din limba greacă și înseamnă interiorul dintelui. Interiorul dintelui este spațiul unde se află un sistem complex de canale ce adăpostesc pulpa dentară (nervul dentar). Endodonția este o ramură disciplinară a stomatologiei ce se ocupă cu diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor nervului dentar.

Medicul endodont Cătălin Fânaru ne explică cum poate fi afectat nervul dintelui și de ce tratamentul de canal nu mai este unul dureros.

Endodontie tratarea nervului dentar

Cum poate fi afectat nervul dintelui?

O carie netratată ori un proces carios complicat sunt cele mai frecvente motive ale îmbolnăvirii nervului dentar, ne spune dr. Cătălin Fânaru. ”O astfel de carie ajunge în apropierea spațiului endodontic pe care îl înseminează bacterian, cauzând astfel inflamația și/sau infecția și implicit durerea dentară.

Un alt mecanism de afectare al nervului este și traumatismul (lovirea accidentală a dinților), care se regăsește cu o frecvență crescută în rândul copiilor.

De asemenea, ca si alt mecanism, mai putem mentiona si trauma de natura ocluzala – microtraumatisme repetate induse de relatii vicioase (gresite) dintre arcadele dentare”, completează medicul endodont.

Cât de dureros este tratamentul radacinii dentare?

Endodontie tratarea nervului dentar

În urma acestor tipuri de afecțiuni, oricare dintre noi va fi impins de prezența durerii în cabinetul stomatologului, iar cea mai mare temere este ca tratamentul să nu fie dureros și traumatizant.

Tratamentul de canal se realizează numai sub anestezie. Dr. Cătălin Fânaru ne liniștește: ”Una din cele mai mari temeri ale pacientului este frica de anestezie. Aceste griji nu își mai au locul deoarece tehnicile moderne de anestezie folosesc ace foarte subțiri, la dimensiunea firului de păr, și anestezice puternice. Deci tratamentul de canal a devenit o experiență cat se poate de banală pentru pacient. În plus, clinicile EsDent oferă, la cerere, pacienților deosebit de anxioși o sedare ușoară, non-invazivă, prin folosirea aparatului de inhalosedare.”

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH