Află ce afecțiuni surpriză pot fi generate sau agravate de o mușcătură imperfectă și de ce este tratamentul ortodontic esențial pentru sănătatea danturii tale.
O preconcepție destul de des întâlnită atunci când vine vorba despre ortodonție este că această ramură a stomatologiei are strict o funcție estetică, iar mulți pacienți evită vizita la medicul ortodont deoarece nu își doresc neaparat îmbunătățiri în această direcție.
Medicul ortodont Oana Păunescu ne explică de ce o astfel de gândire este greșită, ce tratează ortodonția și ce afecțiuni-surpriză pot fi generate sau agravate de o mușcătură imperfectă.
Ce este ortodonția și care sunt etapele tratamentului ortodontic
Ortodonția este specialitatea care se ocupă cu diagnosticul, prevenția și tratamentul anomaliilor dento-maxilare – a poziției dinților, maxilarelor și a relației dintre acestea (ocluzia dentară).
Tratamentul este întotdeauna individualizat, ne spune medicul Oana Păunescu, iar etapele depind în primul rând de problemele depistate la fiecare pacient în parte, precum și de vârsta pacientului.
”Copiii se tratează de cele mai multe ori în două faze. Prima este una ortopedică, adică lucrăm pe dezvoltarea maxilarelor, pentru că suturile de creștere nu sunt închise. Cea de-a doua este ortodontică, adică se corectează poziția dinților. Adulții se tratează în principiu într-o singură fază de tratament.”, specifică Oana Păunescu.
În primul rând funcțional, apoi estetic
Îmbunătățirea esteticii, atât dentare, cât și faciale, este doar unul dintre beneficiile tratamentului ortodontic. Funcționalitatea, ce se traduce printr-o mușcătura corectă, este la fel de importantă, dacă nu chiar mai importantă.
”O mușcătură corectă ne ajută să ne păstrăm dinții cât mai mult în cavitatea bucală. Creșterea eficienței masticatorii, sănătatea parodontală și a articulației temporo-mandilbulare sunt alte beneficii importante de luat în considerare.”, ne atenționează Oana Păunescu.
O mușcătură incorectă, netratată ortodontic poate genera sau agrava anumite afecțiuni.
Abraziuni marcate cu pierderea precoce a dinților, căderea dinților, probleme temporo-mandibulare, precum dureri sau pocnituri articulare, limitarea deschiderii gurii sau dureri de cap sunt afecțiuni ce pot apărea de la o mușcătură incorectă.
De asemenea, se pot crea condiții favorabile pentru instalarea bolii parodontale. ”Parodontoza are mai mulți factori favorizanți: în primul rând factorul microbian, predispoziția genetică, igiena deficitară, însă nu în ultimul rând este și ocluzia (mușcătura). O mușcatură incorecta accelerează evoluția bolii parodontale. Este important de specificat că tratamentul bolii parodontale este întotdeauna interdisciplinar, el se realizează în colaborare cu medicul parodontolog.”, precizează Oana Păunescu.
Medicul stomatolog generalist poate să nu observe o problemă ortodontică
Este foarte posibil ca în lipsa unei specializări pe probleme ortodontice, medicul stomatolog generalist să nu poată detecta o problemă în acest domeniu, însă este de datoria lui să trimită pacienții la medicul specialist ortodont atunci când consideră că este necesar. În plus, este important de știut că În România, medicul stomatolog nu are legal dreptul să efectueze tratamente ortodontice fără o specializare în acest sens.
Doamna doctor Păunescu subliniază: ”Noi recomandăm tuturor persoanelor să meargă la cel puțin un control ortodontic, la medicul specialist, pentru a fi siguri că nu există probleme care pe viitor pot afecta sănătatea. De asemenea, Academia Americană de Ortodonție recomandă ca orice copil până la vârsta de 7 ani să fie văzut de un medic ortodont.”