ortodontie

Tratamentul ortodontic – Cele mai frecvente întrebări și temeri ale pacienților

După cum v-am povestit în articolul nostru despre ortodonție și afecțiunile generate de o mușcatură incorectă, ortodonția este specialitatea stomatologică care se ocupă cu diagnosticul, prevenția și tratamentul poziției dinților, maxilarelor și a relației dintre acestea.

 

Mai comun cunoscută ca și tratamentul cu aparat dentar, ortodonția naște o serie de mituri, preconcepții și întrebări. Pentru a le raspunde, dar și pentru a înlătura orice fel de prejudecată legată de ortodonție, am discutat cu medicul ortodont Oana Păunescu despre cele mai comune întrebări și temeri ale pacienților ei.

ortodontie

ESdent: Este dureros tratamentul ortodontic?

Medic ortodont Oana Păunescu: Tratamentul ortodontic nu este unul dureros, în primele zile dupa montarea aparatului pacienții simt însă o tensiune în dinți (această tensiune variază de la persoană la persoană și dispare la administrarea unui antiinflamator).

ED: Cât durează tratamentul ortodontic?

OP: Tratamentul durează în medie între 1,5-2 ani. Cu toate acestea, durata totală depinde foarte mult de problemele fiecărui pacient și de reactivitatea individuală a organismului.

Uneori (în general la copii) există 2 faze de tratament. Prima durează, în medie, între 8 luni și un an, iar cea de-a doua intre 1.5-2 ani, în dentiția definitivă (dentiție formată din 8 incisivi, 4 canini, 4 premolari și 16 molari, care apare începând de la 6-7 ani).

ED: Se demineralizează, se strică smalțul dinților în urma tratamentului ortodontic?

OP: Lipirea bracket-urilor pe dinți nu daunează smalțului dentar, ei se îndepărtează ușor, dinții se curăță și smalțul rămâne intact.

În cazul pacienților care au o igienă necorespunzătoare, pot să apară demineralizări, carii incipiente în jurul bracketurilor. Ele apar ca niște pete albe, cretoase, la sfârșitul tratamenului. Eu le explic pacienților cum să își efectueze periajul și le atrag atenția pe parcursul tratametului daca au o igienă defectuoasă, astfel încât cazurile cu demineralizări sunt extrem de rare.

ED: După vârsta de 40 de ani a pacientului, mai dau rezultate tratamentele ortodontice?

OP: Tratamentul ortodontic (adica pe dinți) are  rezultate la orice vârstă. Tratamenul ortopedic (pe maxilare) este condiționat de perioadele de creștere.

ED: Este complicată îngrijirea dinților cu aparat dentar?

OP: În perioada în care sunt în tratament ortodontic, pacienții trebuie să respecte niște indicații mai speciale legate de igiena dentară și alimente. Instrucțiunile legate de igienă le primesc în momentul aplicării aparatului, iar pe tot parcursul tratamentului trebuie să aibă grijă să nu muște din alimente dure (măr, morcov crud, covrigi). Ele se vor tăia în bucațele și mesteca în spate, pe măsele.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH