Tratarea poziției maxilarelor

Tratarea poziției maxilarelor cu disjunctorul metalic, primă etapă în tratamentul ortodontic la copii

La prima vedere, ortodonția este specializarea stomatologică care asigură doar o estetică frumoasă a dentiției. Însă, dincolo de această idee preconcepută, procedurile ortodontice au ca scop principal stabilirea unui diagnostic corect pentru prevenirea și tratarea poziției dinților și maxilarelor.

Când este utilizat disjunctorul maxilar?

Medicii ortodonți recomandă fixarea unui disjunctor maxilar în mod special copiilor, când se observă situații precum: maxilarul superior este îngust în comparație cu mandibula (compresie de maxilar), în cazul ocluziilor încrucișate și în incongruența dento-alveolară cu înghesuire (spațiu osos insuficient pentru alinierea dinților, care astfel cauzează suprapunerea/ înghesuirea lor), în cazul copiilor care manifestă probleme respiratorii.

În funcție de diagnostic, premergător aplicării aparatului dentar fix, în anumite stadii de tratament, se va utiliza disjunctorul maxilar.

Controlul ortodontic și diagnosticul corect este indicat să se realizeze până la vârsta de 13 ani în cazul fetelor și nu mai târziu de 15 ani la băieți, deoarece în această perioadă sutura medio-palativă nu este osificată în totalitate iar dilatarea maxilarului se poate realiza cu ușurință. În situația pacienților care au trecut de vârsta recomandată și se regăsesc în situațiile amintite mai sus, este necesară intervenția chirurgicală pentru a elibera sutura medio-palatină, în câteva puncte, înainte de activarea aparatului.

Ce este și cum funcționează un disjunctor maxilar?

Este un aparat metalic care se fixează pe molari, premolari sau molarii temporari, după realizarea unui periaj riguros. Se va cimenta cu ajutorul unor inele metalice sau prin intermediul gutierelor acrilice, și are rolul de a mări perimetrul maxilarului, astfel încât maxilarul și mandibula să fie corelate din punct de vedere al dimensiunii transversale, iar ocluzia să fie una stabilă și funcțională la sfârșitul tratamentului ortodontic. Efectul de mărire al perimetrului arcadei este controlat prin activarea șurubului central poziționat pe cerul gurii, dar la distanță de mucoasa fixă, inițial de către medicul ortodont în cabinet, conform planului de tratament stabilit. Procedura de activare a șurubului disjunctorului metalic va continua la domiciliu, în concordanță cu indicațiile primite de la medicul ortodont, putând fi efectuată de părinții acestuia.

Disjunctor maxilar

Prin acționearea șurubului, sutura medio-palatină se desparte, iar apariția diastemei între cei doi incisivi centrali (strungăreața) este primul semn că aceasta se deschide, indicator al eficienței dispozitivului. Vizitele regulate la medicul ortodont în timpul activării disjunctorului sunt necesare pentru evaluarea spațiului obținut. Specialistul ortodont va bloca șurubul disjunctorului metalic în momentul în care maxilarul superior s-a lărgit suficient de mult, astfel încât să se coordoneze cu maxilarul inferior, din punct de vedere transversal. Pacientul va mai purta 6 luni disjunctorul cimentat în cavitatea bucală, pentru ca osul depus pe linia mediană să se întărească astfel încât atunci când se va îndepărta disjunctorul, maxilarul să nu se comprime, ci să rămână la noua dimensiune transversală obținută.

Disjunctorul metalic este un pas intermediar în atingerea obiectivului de ocluzie stabilă și funcțională, de multe ori pacienții care poartă acest tip de aparat vor urma și tratamentul cu aparate fixe bimaxilare.

Recomandări pentru perioada purtării disjunctorului?

Fiind un corp nou în cavitatea orală a pacientului poate influența apariția unor simptome de disconfort precum:

  • Dureri la nivelul dinților pe care sunt atașate inelele metalice și care se accentuează la învârtirea șurubului central, însă se pot administra diverse antialgice în caz de durere accentuată
  • Dificultăți în masticație și vorbire
  • Hipersalivație datorată prezenței unui corp străin în cavitatea bucală
  • Leziuni ale limbii din cauza barelor componentelor metalice ale aparatului
  • Senzația de tensiune la nivelul dinților și maxilarelor, ori de câte ori se activează șurubul pentru stimularea dilatării

Ca în toate situațiile în care vorbim despre dinți și cavitatea bucală, igiena orală riguroasă este necesară, iar pacienții care urmează tratament ortodontic cu disjunctor maxilar trebuie să manifeste un interes deosebit.

Disjunctor metalic

În această perioadă se recomandă evitarea consumului de acadele, caramele, gumă de mestecat și alte alimente lipicioase pentru că pot dezlipi inelele metalice ale disjunctorului maxilar. De asemenea, este importantă diminuarea consumului de băuturi carbogazoase deoarece contribuie la apariția cariilor. Periajul minuțios, apa de gură și dușul bucal nu trebuie să lipsească din rutina de îngrijire a danturii, curățând complet spațiile interdentare, evitând astfel producerea plăcii bacteriene.

Pentru o igienă orală corespunzătoare pe perioada tratamentelor ortodontice citește mai multe sfaturi aici.

Vă așteptăm în clinicile noastre pentru un diagnostic corect și un tratament personalizat, din partea unuia dintre medicii ortodonți care vă vor oferi soluții optime pentru sănătatea cavității orale.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH