Endodontie tratarea nervului dentar

Extracția măselei de minte

Măselele sau molarii de minte sunt ultimul set de molari care erup de obicei în intervalul de vârstă 18 - 25 de ani.

Măsele de minte se găsesc atât pe maxilar cât și pe mandibulă, poziționându-se în spatele cavității bucale. Molarii de minte au nevoie de mai mult spațiu pe arcadă pentru a erupe, motiv pentru care erupția lor întârzie până când arcadele dentare sunt complet mature, iar dentiția permanentă este deja stabilizată.

În mod normal, măsele de minte erup în poziție aproape verticală, aliniate cu restul molarilor permanenți. Însă, tot mai dese sunt situațiile în care arcadele sunt prea mici pentru a putea primi încă un set de molari, motiv pentru care măselele de minte deformează dantura în timpul procesului de erupție.

masele de minte - esdent brasov

Ce rol au măsele de minte?

Măselele de minte sunt rămășițe ale evoluției umane. Inițial, acestea erau utilizate de către strămoșii noștri pentru masticația alimentelor tari, fibroase. Pe măsură ce societatea umană a evoluat, obiceiurile alimentare s-au schimbat, iar măselele de minte și-au pierdut rolul funcțional, devenind aproape inutilizate.

De ce trebuie extrasă măseaua de minte?

Dacă erupția și dezvoltarea măselelor de minte se desfășoară normal, fără a deteriora molarii din jur, aceasta nu trebuie extrasă, rămânând doar un accesoriu pe arcadă. Există însă situații în care medicii stomatologi recomandă extragerea molarilor de minte:

  • Când cresc în poziții anormale, caz în care măselele de minte pot să creeze probleme de aliniere la nivelul întregii danturi;
  • Când tot spațiul de pe arcadă este ocupat de dentiția permanentă, iar măseaua de minte nu are loc să erupă;
  • Când determină infecții dentare recurente, greu de tratat, care pot conduce la complicații;
  • Când prezintă risc ridicat de carii din cauza poziției greu accesibile de pe arcadă

Cum ne dăm seama când trebuie extrase măselele de minte?

Durerea severă la nivelul gingiei, respirația și gustul neplăcută, roșeața și umflarea gingiilor – toate acestea sunt semne care pot indica o posibilă infecție cauzată de erupția incorectă a măselei de minte. Totuși, cea mai sigură metodă de a afla dacă măselele de minte pot cauza probleme este radiografia dentară. Numai după analizarea radiografiei, medicul stomatolog poate stabili un plan de tratament adecvat, evitând eventualele complicații.

Endodontie tratarea nervului dentar

Cum se extrag măselele de minte?

În funcție de gradul de dezvoltare al măselelor și eventualele probleme deja cauzate, medicul stomatolog va decide dacă este nevoie de extracția măselei de minte.

Procedura de extracție presupune o operație minim invazivă, realizată de către medicul stomatolog. Îndepărtarea măselei de minte este una dintre cele mai întâlnite intervenții din cabinetele stomatologice, având un efect major de îmbunătățire a calității vorbirii și masticației.

În funcție de gravitatea cazului, timpul de recuperare poate să varieze de la câteva săptămâni până la câteva luni. În perioada de recuperare, este important ca pacienții să respecte un regim de viață sănătos, să se hidrateze corespunzător, să evite fumatul și activitățile fizice.

Nu aștepta ca măselele de minte să creeze probleme la nivelul danturii. Programează-te chiar acum și obține un tratament personalizat: 0773.808.111 

IMPORTANT • 12-14 iunie - toate locațiile vor fi închise. Echipa Esdent participă la cursuri de perfecționare. Revenim cu tratamente mai bune și mai performante!
+

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH