Igienizarea cavității bucale și primele vizite la stomatolog trebuie să înceapă odată cu erupția primilor dinți de lapte.
Ce sunt dinții de lapte?
Dentiția deciduală sau dinții de lapte sunt dinții copilăriei, dinți temporari ce vor fi înlocuiți de către dinții definitivi. Corespunzând necesităților nutritive ale micuților, dinții de lapte au structura smalțului mai moale iar prinderea acestora pe arcadă este mai puțin rezistentă decât a celor definitivi.
Dinții de lapte încep să erupă în jurul vârstei de 6 luni, erupția acestora continuând până când cel mic se apropie de vârsta de 2 ani și jumătate.

Sănătatea dinților de lapte joacă un rol important atât în menținerea sănătății bucale cât și pentru asigurarea unei alimentații corecte la copii. Dințișorii păstrează spațiul necesar eruperii dinților definitivi și ghidează eruperea acestora, asigurând în același timp funcțiile masticatorii în perioada copilăriei. Dinții de lapte contribuie și la dezvoltarea corectă a oaselor și mușchilor maxilarelor, influențând direct dezvoltarea vorbirii și a dicției.
Cum se îngrijesc dinții de lapte?
Unul dintre cele mai întâlnite mituri legate de dinții de lapte este că aceștia nu trebuie îngrijiți în aceeași măsură ca dinții definitivi, având în vedere că se regăsesc o perioadă destul de scurtă pe arcadă. Medicul stomatolog ESdent Adrian Teodorescu ne explică de ce este important ca dinții de lapte să fie sănătoși:
Treptat, copiii își însușesc mișcările corecte de periaj, reușind să se ocupe singuri de igiena cavității bucale. Cu toate acestea, este recomandat ca părinții să asiste copiii în timpul periajului până la vârsta de 6-7 ani, pentru a se asigura de corectitudinea periajului și pentru a evita posibilele accidente sau înghițirea pastei de dinți.
O igienă necorespunzătoare a dinților de lapte poate avea aceleași efecte precum în cazul dentiției permanente: carii, fracturi sau chiar abcese dentare. Este important ca toate afecțiunile apărute asupra dinților copilăriei să fie tratate corespunzător, la timp, pentru a evita pierderea prematură a acestora.
La ce vârstă trebuie să ajungă cei mici în cabinetul stomatologului?
Este recomandat ca prima vizită la stomatolog să aibă loc în jurul vârstei de 2 ani, atunci când au erupt deja aproape toți dinții de lapte. Bineînțeles, în funcție de evoluția dentiției celui mic, există cazuri în care problemele dentare vor aduce micuții pacienți la stomatolog chiar și la vârste mai fragede.

Primele vizite la stomatolog trebuie să ajute copilul să se familiarizeze cu atmosfera din cabinet și să fie asociate cu o joacă. Atât părinții cât și medicul stomatolog joacă un rol important în felul în care cel mic se simte în timpul consultului stomatologic. O atmosferă relaxată, prietenoasă și familiară pot ajuta la prevenirea apariției anxietății și a fricii de stomatolog. Atât timp cât teama de dentist nu se instalează, cel mic va reveni fără să plângă pentru consultul periodic sau pentru eventuale tratamente viitoare.
De asemenea, vizitele precoce la stomatolog sunt importante și pentru părinți, care sunt informați cum trebuie să îngrijească dantura micuților, despre succesiunea erupției dentare sau despre cauzele apariției cariilor și modalitățile de prevenire ale acestora.
Te așteptăm cu micuțul tău la un consult stomatologic în cabinetele ESdent. Medicii noștri îl vor face pe cel mic să revină cu plăcere la stomatolog. Programează-te chiar acum: 0773.808.111