teama de dentist - esdent.eu

Anxietatea la stomatolog – o problemă de care treci ușor la ESdent

De obicei, anxietatea față de cabinetul medicului stomatolog provine de la teama de durere a pacientului. Dacă un pacient a avut o experiență la stomatolog pe care o asociază cu durerea, există șanse mari ca același pacient să manifeste teamă și anxietate când vine vorba de o vizită la medicul dentist.

Aproximativ 10% din populația lumii suferă de o teamă exagerată de a merge la dentist, cauzată fie de o experiență anterioară neplăcută, fie de o poveste auzită de la o persoană apropiată. O vizită la dentist nu trebuie să fie dureroasă sau să provoace sentimente de frică sau anxietate.

Cum apare anxietatea la dentist?

O experiență negativă în cabinetul stomatologic poate instala o teamă permanentă, ce se va manifesta mai apoi indiferent de vârsta pacientului. Cauze precum durerea din timpul ori de după o intervenție stomatologică, sau chiar un medic stomatolog care nu arată destulă compasiune, pot conduce la instalarea anxietății, ce poate accentua senzația de durere resimțită. Ulterior, anxietatea și teama de dentist nu vor dispărea, ba chiar se pot amplifica în funcție de experiențele viitoare.

anxietate-stomatologica-esdent.eu

Care sunt efectele anxietății la stomatolog?

Odată instalată, “frica de dentist” îi determină pe pacienți să vină la stomatolog numai atunci când au dureri insuportabile sau în situații de urgență. În astfel de cazuri, este mult mai probabil ca pacientul să aibă din nou o experiență neplăcută. Nu neapărat din cauza medicului stomatolog, ci din cauza durerilor deja instalate care sunt mai greu de ameliorat, chiar și cu anestezice și calmante mai puternice.

Cum poate fi prevenită teama de dentist?

Durerea din timpul intervențiilor stomatologice poate fi prevenită simplu, prin aplicarea unor anestezice cu efect local, care vor împiedica apariția durerii și, implicit, instalarea anxietății.

Anestezicele locale folosite în intervențiile stomatologice sunt sigure pentru pacienți, au efect de scurtă durată și asigură un plus de confort în timpul intervențiilor.

Dr. Maxim Gudumac, medic stomatolog ESdent, ne explică mai multe despre anestezicele utilizate în cadrul procedurilor stomatologice:

În cele mai multe cazuri, anestezicele folosite de către medicii stomatologi sunt injectabile. Mai exact, o doză mică de anestezic se aplică în zona care urmează să fie tratată, „amorțind” zona în care acționează. Pentru a nu crea disconfort și pentru a-i ajuta să fie calmi pe timpul intervenției, în special pacienților care se tem de înțepături, medicii stomatologi ESdent aplică anestezice locale sub formă de gel topic sau anestezie de contact, care are rol de a anestezia zona în care urmează să fie injectată anestezia locală. Ulterior, este aplicată anestezia injectabilă, fără ca pacientul să simtă disconfortul înțepăturii.

Totuși, dacă pacientul nu se simte confortabil în prezența acelor, echipa ESdent îi poate ajuta să se relaxeze, oferind posibilitatea de anestezie prin inhalosedare. Procedura presupune inhalarea de către pacient a unui protoxid de azot, gaz cu efect calmant, care îi ajută pe cei anxioși să treacă mai ușor de teama de dentist. Protoxidul de azot are și efect anestezic, astfel că durerea nu se va face simțită pe timpul intervenției. În acest fel, pacienții ESdent au parte de o experiență plăcută și confortabilă la stomatolog.

Mediul ambiant poate ajuta la depășirea fricii de dentist

Dacă anestezicele pot ajuta la crearea unui confort imediat, mediul ambiant poate menține starea de liniște a pacientului. Un cabinet stomatologic curat, aparatura modernă și personalul amabil pot ajuta pacientul să depășească o parte din sentimentele care îl fac să revină rar în cabinetul stomatologului.

Pentru un consult stomatologic fără durere, vă invităm să vă programați la una dintre clinicile ESdent Brașov – 0733.023.577 

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH